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CAYMAN ISLANDS 
 
 

THE MERCHANT SHIPPING LAW 
(2004 REVISION) 

 
THE MERCHANT SHIPPING (CERTIFICATION OF SHIPS’ COOKS) 

REGULATIONS, 2004 
 

The Governor, in exercise of the powers conferred on him by sections 111 and 
459  of the Merchant Shipping Law (2004 Revision) makes the following 
Regulations: 

1. These Regulations may be cited as the Merchant Shipping (Certification of 
Ships’ Cooks) Regulations, 2004. 

Citation 

2. In these Regulations unless the context otherwise requires – Interpretation 

“approved” means approved by the Director in accordance with regulation 4; and 

“GRT” in relation to a ship, means its gross register tonnage; and the gross 
tonnage of a ship having alternative gross tonnages shall be taken to be the larger 
of these tonnages. 

3. (1) Subject to paragraph (2), every Cayman Islands ship of one thousand 
GRT or over (other than a fishing vessel or pleasure vessel) which goes to sea 
shall carry a cook who is qualified in accordance with regulation 4 and who is the 
holder of a certificate of competency issued under regulation 6 or is recognised 
under regulation 9 or 10. 

Application and 
exemptions 

(2) The Director may grant exemptions from all or any of these 
regulations (as may be specified in the exemption) for the cases or individual 
cases on such terms (if any) as he may so specify and may, subject to giving 
reasonable notice, alter or cancel any such exemption. 

4. The Director may specify - Approval of institutions 
and certificates 

(a) schools of cookery or other such institutions, courses of training 
and examinations in cookery or catering or bread making held by 
such schools or institutions; and 

(b) certificates other than documents which show attendance at such 
courses or the passing of such examinations, 
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which shall be approved institutions, courses of training, examinations and 
certificates for the purpose of these regulations. 

5. Subject to regulations 9 and 10, in order to be qualified as a ship’s cook for 
the purpose of regulation 3, a person shall have attained the age of twenty years 
and have passed an approved examination for the ship’s cook at an approved 
school of cookery or other approved like institution and 

Qualifications for issue 
of certificate of 
competency 

(a) have attended an approved course of training for ships’ cooks at 
an approved school of cookery or other approved institution and 
have served for not less than one year at the sea in the rating of 
second cook or cook assistant; 

(b) have served for not less than five years at sea, of which at least 
four years have been in the rating of second cook or cook 
assistant; or 

(c) have served for not less than five years at sea in the catering 
department in the rating of steward or stewardess or in higher 
rating and have completed an approved course of training for 
ships’ cooks. 

6. (1) A person who complies with the requirements of regulation 5 may 
apply to an approved institution for a certificate of competency as a ship’s cook. 

Requirements for issue 
of certificate of 
competency 

(2) Before the issue of any such certificate, the Director may require the 
applicant to produce to an approved institution- 

(a) such certificates of discharge and such other certificates signed 
by the masters or owners of ships in which the applicant has 
served as may be necessary to establish to the satisfaction of the 
approved institution that the applicant has completed the 
appropriate qualifying sea service under regulation 5; and 

(b) any other certificate or document required to have been issued to 
the applicant under regulation 5. 

7. (1) The Director may specify that- Certificate equivalent to 
a certificate of 
competency (a) the standard of competence to be attained by ships’ cooks may be 

the standard of competence required for the issue of a certificate 
of competency by an authority empowered in that behalf by the 
laws of a country outside the Islands; and 

(b) a certificate issued by any such authority shall be treated as 
evidence of the attainment of a standard of competence 
equivalent to the standard of competence required for the issue of 
a certificate of competency under these regulations. 
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(2) A certificate issued by an authority referred to in paragraph (1) to a 
ship’s cook which is expressed to remain in force for a definite period shall 
remain in force, unless renewed, only until the expiration of that period. 

8. An existing certificate of competency granted in accordance with the 
Merchant Shipping (Certificate of Ships’ Cooks) Regulations 1981 of the United 
Kingdom shall be deemed for the purposes of section 111 of the Merchant 
Shipping Law (2004 Revision) to be a certificate of competency issued in 
pursuance of that section and to confer on the person to whom it was issued the 
qualifications of a ship’s cook for the purpose of that section. 

Recognition of existing 
certificates of 
competency 

 
 
 

Made in Cabinet the 30th day of November, 2004. 
 
 

Carmena H. Watler 
 

Clerk of the Cabinet. 
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